Specialisaties

Een chiropractor behandelt gewrichten én wervels, spieren én zenuwstelsel. Uitgangspunt is dat pijn niet per se van de pijnlijke plaats vandaan hoeft te komen, maar dat de oorzaak best ergens anders in het lichaam te vinden kan zijn. Met dit holistische uitgangspunt in het achterhoofd, kijken chiropractoren naar het hele lichaam bij de behandeling van klachten.

Daarvoor is een boel kennis nodig. Chiropractoren hebben er – voordat ze beginnen – dan ook een fikse studie op zitten: een vijfjarige universitaire opleiding en een stage van een jaar. Daarbij verdiepen ze zich in de functies van gewrichten. In het bijzonder: in de  wervelkolom. Wat dáár gebeurt – of juist niet gebeurt – heeft direct zijn uitwerking op het zenuwstelsel. En dat staat weer in directe verbinding met organen, spieren en weefsels…

Chiropractie Braam is gespecialiseerd in diverse bijzondere technieken om bijzondere klachten aan gewrichten en zenuwstelsel te behandelen.

Hypermobiliteit

Door hypermobiliteit, of overbeweging van gewrichten, ontstaat veel pijn aan en later slijtage van de gewrichten. Dat kan al op jonge leeftijd ontstaan en het is een tendens die zich steeds vaker voordoet. Met speciale voorzichtige technieken kunnen we die overbeweging tegengegaan: gewrichten die ‘los’ zitten, brengen we zo voorzichtig weer in het gareel. Bekkeninstabiliteit is een voorbeeld van overbeweging in gewrichten.

Pijnlijke punten spieren

Door toepassing van een trigger point-behandeling kunnen we met speciale massagetechnieken pijnlijke punten (trigger points) in spieren wegwerken. Deze punten kunnen veel uitstralende pijn geven!

We kunnen daarbij eventueel de zogenoemde dry needling techniek toepassen. Dit is enigszins te vergelijken met acupunctuur, waarbij we extreem dunne naaldjes in de trigger points plaatsen om de pijn te verlichten.

Ook zijn we gediplomeerd in medical taping. Dit is een manier van tapen die gebruikt kan worden voor spieren, gewrichten en banden.

Schedel en heiligbeen

Het rondpompen van hersenvocht rond de hersenen en het ruggenmerg is uiterst belangrijk. Daarvoor is een goede werking van het hele bewegingsstelsel (van schedel tot heiligbeen) een must. Wij passen daarvoor de zogenoemde ‘sacro-occipale techniek’ toe. Dit is een verzameling van technieken die zich onder meer richt op de beweging van de schedelbotten en de relatie die het bewegingsstelsel heeft met organen. Deze technieken zijn nauw verwant aan sacro-occipale en osteopathische technieken.

Zwangerschap

Een pijnvrije zwangerschap, heerlijk! Toch hebben veel zwangere vrouwen, naarmate de zwangerschap vordert en de baby groeit, last van hun rug, gewrichten of andere zwangerschapsklachten. Chiropractie kan een welkome uitkomst zijn om u, ondanks uw dikker wordende buik, lekker en pijnloos te bewegen.

Rugpijn en pijn aan het bekken ontstaan vaak door een verkeerde stand. Zodra één of meer wervels een verkeerde stand hebben, vast of misschien wel te los zitten, komt er spanning in de rug waardoor zenuwen geïrriteerd raken. Gevolg: pijn. We gaan met behulp van medische onderzoeksmethoden na waar de pijn precies vandaan komt. We passen speciale technieken toe om de wervelkolom of het bekken zachtjes te corrigeren. Zo kunnen zenuwen, spieren en wervels weer hun zware werk doen in deze bijzondere maanden. De behandeling geeft vaak snel verlichting.

STUITLIGGING

Bent u zwanger en ligt uw baby in een ‘stuit’? Chiropractie Braam is gespecialiseerd in het keren van kindjes in de buik. Daarvoor beschikken we over het Diplomate in Clinical Chiropractic Paediatrics inclusief het protocol om kindjes in stuitligging te keren.

Zwangere vrouwen kunnen bij ons terecht voor de eigen (pijn)klachten, maar ook wanneer hun ongeboren kindje in een stuitligging ligt. Door toepassing van zeer specifieke chiropractische handelingen zijn baby’tjes in stuitligging te keren. Chiropractie Braam handelt daarbij conform het daarvoor geldende protocol, de Webster techniek.  

Baby’s en kinderen

Chiropractie Braam is gediplomeerd in Clinical Chiropractical Paediatrics en is Fellow of the European Academy of Chiropractics (Paediatrics). Dat betekent dat we over de juiste bagage, kennis en kunde beschikken om baby’s en kinderen veilig en effectief te behandelen. Dit is een specialisme omdat (kleine) kinderen niet kunnen worden gezien als volwassenen. Daarnaast hebben zij vaak heel specifieke problemen. Het behandelen van baby’s en kinderen vergt daarom een geheel andere aanpak.

Baby’s en kinderen zijn een doelgroep apart. En daarom behandelen we ze ook zo. We passen speciale, veilige behandelingstechnieken toe en ‘verpakken’ medische onderzoeken eventueel als een spelletje waarbij we goed op de reacties van het kind letten.

BABY’S

Als baby’s groeien en zich ontwikkelen, kunnen er – reeds in de baarmoeder – kleine wervelblokkades ontstaan. Ook door bijvoorbeeld een zware of (te) snelle bevalling kunnen klachten optreden. Wijbehandelen veel voorkomende klachten zoals overstrekken, oorontsteking en het KISS-syndroom (blokkade in het gebied van de bovenste nekwervels).

De technieken die we toepassen, zijn allemaal zacht en licht. De baby heeft geen last van een behandeling. 

KINDEREN

Kinderen groeien op met vallen en opstaan. Ze beginnen te sporten en sjouwen zware tassen mee van huis naar school en weer terug. Er zijn ook steeds meer kinderen die te weinig bewegen. Dit kan leiden tot blessures of te zware belasting of verstrakking van bepaalde spieren. Daardoor raakt de beweeglijkheid of de positie van de wervels verstoord. Een chiropractische behandeling kan uitkomst bieden. Deze is altijd aangepast aan de leeftijd en doet geen pijn.

Voedingsleer

De hedendaagse voeding bevat eigenlijk te weinig essentiële vitaminen en mineralen, zelfs als u heel gezond eet. Tekorten kunnen veel invloed hebben op de gezondheid. Wie te weinig vitamine C binnen krijgt, riskeert bijvoorbeeld reumatische klachten, een tekort aan vitamine D kan leiden tot botontkalking en pijn. Voeding heeft direct invloed op andere klachten, en daarom adviseren we u graag over hoe u gezond eet en hoe u, in uw specifieke geval, uw tekorten kunt aanvullen en welke voedingssupplementen voor u geschikt zouden kunnen zijn.