FAQ

Hoe voorkom ik rugklachten?
Josjanne Mentor-Braam: Door aardig te zijn voor je wervelkolom en die af en toe eens goed te laten nakijken; problemen beginnen vaak lang voordat pijn ontstaat! Maar zelf kun je ook veel doen. Niet op je buik slapen bijvoorbeeld, omdat je wervelkolom dan onder grote druk staat. Ook niet doen: dagelijks hoge hakken dragen. Je wervelkolom raakt daarvan uit balans. Dat is trouwens ook het geval als je je portemonnee altijd in je achterzak hebt zitten. Zowel je wervelkolom als je bekken hebben daar erg veel last van. Je bezigheden afwisselen is erg belangrijk, vooral bij mensen die de hele dag zitten.
Hoe voorkom ik pijn aan mijn nek?
Josjanne Mentor-Braam: Een goede werkhouding en afwisseling, een goed bed en een goede manier van bewegen zijn een must. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je nooit met je armen op het bureau leunt bij het lezen. Slaap op je rug of je zij, niet op je buik en zorg dat je hoofdsteun in de auto op de juiste hoogte staat afgesteld. Mocht je onverhoopt een ongeluk krijgen, dan verklein je daarmee de kans op een ernstige whiplash.
Doet een chiropractiebehandeling pijn?
Josjanne Mentor-Braam: In het algemeen doet deze niet pijn. Heel soms geeft het drukken even een wat vervelend gevoel. Na de behandeling kun je nog wat last hebben van spierpijn of vermoeidheid, maar dit is na een dag weer over. Als je vaker wordt behandeld, zul je merken dat zulke bijwerkingen minder optreden.

Wordt de behandeling vergoed?
Josjanne Mentor-Braam: In het verzekeringspakket valt chiropractie onder de aanvullende verzekeringen, soms onder de noemer alternatieve zorg, steeds vaker als beweegzorg. Afhankelijk van je zorgverzekering wordt chiropractie daarin geheel of gedeeltelijk vergoed.
Heb ik een verwijzing nodig van mijn huisarts?

Josjanne Mentor-Braam: Nee, je kunt direct een afspraak bij ons maken.

Kan ik mijn rug ook laten onderzoeken als ik (nog) geen last heb van klachten?
Josjanne Mentor-Braam: Jazeker. Net zoals je regelmatig naar de tandarts gaat voor een controle, kun je ook bij een chiropractor aankloppen voor een check van je wervelkolom. Eigenlijk is preventie de meest ideale behandeling die we kunnen voorschrijven. Door het controleren en optimaliseren van de wervelkolom voel je je een stuk soepeler. Ook met chronische klachten kun je bij ons terecht voor een soort van onderhoud. We kunnen je geen nieuwe wervelkolom geven, maar we kunnen er wel voor zorgen dat deze zo optimaal mogelijk kan functioneren.
Wat als een chiropractor me niet kan helpen?

Josjanne Braam: Niet alle klachten zijn door chiropractie te verhelpen. Oorzaken liggen evenmin altijd in de wervelkolom. Daarom voeren we altijd uitgebreide gesprekken met onze patiënten om te achterhalen wat de klachten precies zijn en waar ze vandaag komen. Kunnen wij je niet helpen, dan verwijzen wij je door naar een andere specialist of behandelaar.